Stigma jménem oheň

Oheň na kůži je pro většinu postižených spojen se značným společenským stigmatem. Losangeleská modelka a herečka Paige Billiot o tom ví své. Od dětství zažívala nepříjemnosti a šikanu kvůli výraznému mateřskému znaménku typu oheň (naevus flammeus) v obličeji. Nyní se rozhodla to změnit a ze své vady na kráse udělat přednost.

Kožní onemocnění naevus flammeus, lidově zvané oheň, patří mezi cévní malformace a vyskytuje se obvykle právě v oblasti tváře, hlavy a krku. Jedná se vlastně o mateřské znaménko, tedy vrozenou kožní vadu, která se projevuje jako světle růžová až temně fialová skvrna různé velikosti. Právě pro svou nachovou barvu bývá v anglosaských zemích označována také jako port wine stain.

Paige Billiot na pláži

Uměním proti diskriminaci

Paige Billiot se rozhodla učinit ze svého onemocnění přednost a rozjela projekt Flawless Affect. Ten destigmatizuje „vady na kráse“ tím, že je pomocí umělecké fotografie ukazuje v novém světle. Do projektu se může zapojit každý a sdílením svých fotografií či příběhů tak oslavovat vlastní jedinečnost.

Sama Billiot uvažovala o laserové léčbě, nakonec se ale rozhodla svou zvláštnost využít ve prospěch sebe i ostatních. Jejím cílem je zvýšit povědomí o tomto problému a vytvořit komunitu, ve které budou moci také další podobně postižení lidé nabýt kuráž a sebevědomí.